Fotbollskanalen publicerade den 5 februari en enkätundersökning gällande sexuella trakasserier och övergrepp. Enkäten har gjorts med 53 personer (21% av totala antalet spelare ) som spelade i Damallsvenskan 2017.EFD har tagit del av enkäten och har även uttalat sig till bland annat Fotbollskanalen och Radiosporten.


EFD accepterar inte trakasserier av några slag inom verksamheterna för damelitfotbollen. Under det senaste halvåret har röster höjts kring att trakasserier och övergrepp är ett problem i samhället.
Fotbollen är ingen skyddad värld men ett tydligt arbete behöver göras för att skapa trygga miljöer för spelare, ledare och andra funktionärer i och kring föreningarna. Det ska finnas tydliga verktyg för såväl spelare, ledare och klubbledning för att arbete med för en trygg och öppen miljö.

EFD har en nära dialog med Svenska Fotbollförbundet  och Spelarföreningen i dessa frågor då ett gemensamt arbete är viktigt. Under första halv året kommer EFD att titta på hur arbetet med dessa frågor blir mer konkret tillsammans med medlemsklubbarna.