Tre av fem spelade matcher i omgång 6 av Damallsvenskan slutade oavgjort. Den sista matchen i omgången är Norrlandsderbyt mellan Umeå IK – Sunnanå SK på tisdag den 14 maj 19.20. Är du inte på T3 Arena i Umeå går matchen i TV4 Sport.

Mallbacken överraskade de flesta och tog en poäng mot favorittippade Tyresö inför 1 458 personer hemma på Strandvallen. Jitex kvitterade mot Linköpings FC och Vittsjö och Kopparbergs/Göteborg FC slutade 0-0. KIF Örebro vann mot Piteå IF och LdB FC Malmö likaså mot Kristianstads DFF.

Under många år har Frankfurt och  FFC Turbine Potsdam dominerat den tyska ligan. I dag har ett nytt lag höjt bucklan. Wolfsburg, även finallaget mot Lyon i UEFA Women’s Champions League den 23 maj, tog hem titeln som tyska mästarinnor! Fyra poäng före FFC Turbine Potsdam. Roligt att se att fler lag är med och slåss i de största Europeiska ligorna.

Under veckan som gick blev jag intervjuad av Västerbottens Kuriren bland annat om publiksiffrorna i Damallsvenskan. För tre år sedan sattes målsättning att vi 2013 skulle ha 150 000 besökare totalt på de damallsvenska arenorna, vilket ger ett snitt på 1 136 personer. 2011 ökade vi rejält i publiksnittet, 45% för att vara mer specifik. 924 personer i snitt var på arenorna. Förra året tappade vi ned till 836 personer.  Efter 35 spelade matcher ligger vi på 782. En lång väg kvar till målet, men dock inte så långt ifrån förra årets snitt.

Damallsvenskan och Frauen Bundesliga jämförs vid många tillfällen. Vi har även delat med oss våra erfarenheter sinsemellan bland annat när det gäller klubblicensen.  hVi har  under åren haft liknande publiksnitt. När Wolfsburg i dag höjde bucklan räknade jag publiksnittet för Tyskland 2012/2013. Snittet slutade på 865 personer. Det bor 10 gånger fler personer i Tyskland och vi har nästintill samma snitt.

Eftersom jag är lite av en statistiknerd så började jag titta på de olika lagen.

FFC Frankfurt              2 310
Turbine Potsdam          2 192
VfL Wolfsburg               1 643
SGS Essen                         925
FCR 2001 Duisburg        720
Gütersloh                         704
SC Frieburg                      465
SC 07 Bad Neuenahr       452
FFS USV Jena                  389
FC Bayern München       339
Vlf Sindelfingen              305
Bayern 04 Leverkusen   284

Hälften av lagen har ett snitt under 500 personer. Den lägsta siffran under året var 95 personer och den högsta siffran 5 859 personer.

I dagsläget har vi i Damallsvenskan tre lag med ett snitt under 500. Lägsta siffran 179 och högsta siffran 5 361 personer. Dock har vi färre lag med ett snitt över 1 000 personer. Linköpings FC och Tyresö FF.

Jag tycker det är intressant att jämföra dessa två serier. Många tar upp att Tyskland har fulla läktare när det är landskamper vilket är fantastiskt! Men serien drar inte så mycket mer än vår egna. Ambitionen i Damallsvenskan är som sagt är att ha ett högre publiksnitt. Vi vill att fler tar tillfället att se vår liga med många nationella och internationella världsspelare. Det arbetet ska göras av oss alla, klubbarna och EFD.

Konsumtionen av damfotboll har ökat det senaste åren via media, sociala medier, webb och TV. Nu gäller det att få även dessa till arenorna! Och inte minst se till att dessa konsumenter får en mer intressant material att ta del av. Bland annat via hemsidor, bloggar och webb-sändningar som vi i detta nu tittar på att utveckla.

Helgens, för många, överraskande resultat gör Damallsvenskan inte mindre spännande! Vi hoppas att Norrlandsderbyt bjuder på en bra avslutning av omgång 6. På och utanför planen.

Linda Wijkström
Generalsekreterare
Elitfotboll Dam