Sveriges landslag är rankade etta i världen, men konkurrensen i toppen hårdnar när kartan över världens främsta damfotbollsnationer ritas om. Ett viktigt verktyg för att fortsätta nå internationella framgångar är det certifieringssystem som drivs av Elitfotboll Dam tillsammans med Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet .

Damfotbollens utveckling världen över är givetvis en välkommen utveckling – men det ställer också högre krav på Sverige som fotbollsnation. Intresseorganisationen för de två högsta ligorna inom damfotboll i Sverige, Elitfotboll Dam, driver tillsammans med Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet ett certifieringssystem för elitklubbar för kontinuerligt höja standarden inom den svenska damfotbollen.

Certifieringen mäter sportsliga nyckeltal i EFD-klubbarna verksamhet i åldersgrupperna 9-19 år och kartlägger hur elitfotbollsklubbarna bedriver sin spelarutbildning. Den resulterar även i ett rankingsystem som ligger till grund för distribution av ekonomiska medel. Magnus Karlsson jobbar som Elitfotbollsutvecklare på EFD och menar att certifieringen är ett viktigt verktyg för att kunna hänga med i den internationella utvecklingen:

– Genom certifieringen kan vi dels ställa högre krav på våra elitklubbar och kontrollera att de uppfyller dessa krav, dels ge ett mer precist stöd och uppmuntran till de klubbar som har en välutvecklad utbildning på plats. Allt mynnar ut i bättre förutsättningar för den individuella spelaren, säger Magnus Karlsson och fortsätter:

– Det övergripande målet med certifieringen är fortsatta internationella framgångar på såväl klubblagsnivå som landslagsnivå. Då måste vi vara beredda på att nivån kommer att bli högre och det kommer krävas allt mer av oss för att utbilda konkurrenskraftiga spelare.

Kontinuerligt utvecklingsarbete

Certifieringen har bedrivits i sin nuvarande form sedan 2017 men ett kontinuerligt utvecklingsarbete pågår. Tidigare var det upp till klubbarna att rapportera in sina förutsättningar och framsteg. Nu ska EFD:s egna elitfotbollsutvecklare besöka, kontrollera och stödja klubbarna ytterligare. Det görs för att säkerställa att certifieringen tjänar sitt syfte fullt ut och att den speglar verkligheten. Något som uppskattas av klubbarna.

 Certifieringen är ett viktigt verktyg som möjliggör och motiverar framsteg i vår verksamhet. Den gör det också enklare att involvera våra ledare i det långsiktiga utvecklingsarbetet. Med certifieringen som stöd har vi utvecklat flera projekt som fokuserar på att ge våra spelare de bästa möjliga förutsättningarna – på och utanför plan, säger Anders Wahrnberg, utvecklingschef hos BK Häcken.

Certifieringen ligger till grund för en ekonomisk ersättning när fyra miljoner kronor ska fördelas på de 28 klubbarna och för Svenska Spel, som är huvudsponsor till Elitfotboll Dam och klubbarna i OBOS Damallsvenskan och Elitettan, är det viktigt att klubbarna hela tiden utvecklas.

 Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från ungdom till elit, och en av grundstenarna i vårt engagemang för svensk fotboll är att bidra till utvecklingen av unga talanger. Att ge ungdomsspelare bättre förutsättningar är avgörande för att vi även i framtiden ska ha fotbollsspelare på den absolut högsta nivån, säger Sara Pettersson, sponsringsansvarig på Svenska Spel.