Nu står det klart vilka 14 lag som spelar i Elitettan 2023. BK Häckens utvecklingslag har tackat ja till att ta Bergdalens plats.

Strax innan nyår meddelade Bergdalens IK att man drar sig ur Elitettan inför säsongen 2023. När ligaplatserna skulle fyllas gick frågan till BK Häcken. De var bästa förlorande kvallag och stod därför näst på tur. På måndagen tackade laget ja till platsen.

– Det här gör oss unika i Fotbollssverige och ger oss ännu bättre förutsättningar för att kunna erbjuda spelare möjlighet till utveckling, säger Anders Billström, ordförande i BK Häcken, i ett pressmeddelande.

– Klubbens vision är att leda utvecklingen i Idrottssverige och att vårt utvecklingslag ligger i landets näst högsta serie kommer att stärka så väl vår akademi som vårt A-lag, säger Billström.

BK Häcken har nu lag i både OBOS Damallsvenskan och i Elitettan. Något som klubben menar ger en fin möjlighet att utveckla talanger.

– Vi kommer att kunna erbjuda våra talanger en unik miljö och unika förutsättningar både när det gäller tränings- och matchverksamhet. Vår långsiktiga strategi är att stärka akademin för att få upp fler egenfostrade spelare till A-laget, precis som den utveckling BK Häcken haft på pojk- och herrsidan de senaste 15 åren, då vi ser talangutveckling och spelarutbildning som en framgångsnyckel för att kunna positionera oss som klubb i Fotbollseuropa, med den snabba utveckling som sker i många länder, säger Martin Ericsson, sportchef i klubben, och fortsätter:

– Vårt fokus i utvecklingslaget ligger på att skapa en miljö och förutsättningar för att både spelare och ledare ska ges möjligheter att utvecklas och kunna nå sin fulla potential och ta steget till den yttersta eliten. Vi ser att vi genom att stärka vår akademi på sikt ska kunna bli självförsörjande till utvecklingslaget, med både spelare och ledare som fostrats i de egna leden, säger Ericsson.