Det står nu klart att Elitfotboll dams ordförande Annika Grälls väljer att kliva av rollen som ordförande i samband med att hennes mandat går ut vid det ordinarie årsmötet i mars. Beslutet innebär också att hon lämnar EFDs plats i Svenska Fotbollförbundets förbundsstyrelse.

Annika Grälls har suttit i EFDs styrelse sedan 2010, och axlade ordförandeposten 2016. Dessförinnan var hon vice ordförande i fyra år. Under hennes tid som ordförande har damelitfotbollen tagit stora kliv.

– Jag är glad och tacksam att få ha varit med på den här utvecklingsresan som vi gjort, där intäkterna inom damelitfotbollen har fyrdubblats, där våra matcher i OBOS Damallsvenskan matcher visas i tio länder genom Viaplay, samt att alla matcher i Elitettan sänds av Expressen. Också stolt över att vi sedan i höstas har ett modernt kollektivavtal på plats för alla damelitfotbollsspelare, bidragit till ett beslut om ett ”Europa League” även på damsidan och att FIFA och UEFA infört ersättningar till spelare och klubbar vid mästerskap. Dessutom kan vi konstatera att antalet flickspelare har ökat med över 120 procent och att damfotbollen globalt är den snabbast växande sporten, säger Annika Grälls, och fortsätter:

– Det är alltid svårt att veta när det är rätt tid att kliva av, men nu har jag tagit det här beslutet. Jag har varit ordförande sedan 2016 och väljs man igen så är det för två nya år. Då gäller det att ha ork och energi och vilja, och jag är en person som hela tiden vill driva utvecklingsfrågor.

Fotbollsengagemanget tar dock inte slut i samband med att hon lämnar över stafettpinnen för EFD. Istället blir det ett ökat internationellt fokus för Grälls, som sedan 2023 är vald till ordförande i nystartade Women’s League Forum. Och hon sitter sedan 2019 som ledamot i UEFAs marknadskommitté.

– Det känns roligt och spännande att kunna fortsätta jobba med fotbollen, fast internationellt. Med Women’s League Forum skapar vi något helt nytt. Vi har bland annat börjat titta på vad vi ska jobba med och vi har börjat uppvakta både FIFA och UEFA för att få dialog i olika frågor, säger Grälls.

Elitfotboll dams årsmöte, där de 28 medlemsklubbarna bland annat kommer välja nya ordförande, hålls i mitten av mars. Valberedningens arbete pågår.

Vid mediefrågor, kontakta:

Annika Grälls, ordförande | 070 246 64 29

Tomas Hoszek, generalsekreterare | 070 513 44 88

Ola Danhard, valberedningen | 070 895 94 49