Angående Kopparbergs/Göteborg FC besked om att inte tacka ja till sin plats i OBOS damallsvenskan och att avsluta sin elitverksamhet.

Idag fick EFD beskedet om att Kopparbergs/Göteborg FC väljer att lägga ned sin elitverksamhet och därmed inte längre vara en del av OBOS Damallsvenskan.

Vi beklagar beslutet, men är medvetna om att varje klubb är suverän att fatta sina egna beslut. Vi hade gärna sett fortsatt spel av de svenska mästarna, men välkomnar nu en ny förening till OBOS damallsvenskt spel. Nästa år kommer klubbarna spela om de utökade platserna i OBOS Damallsvenskan, då representantskapet fattade beslut i november i år om utökning till 14 lag i den högsta ligan.

Vi, liksom våra klubbar ser ett ökat intresse för damfotbollen. Det senaste resultatet i Upplevelseinstitutets mätning som grundar sig på SVT och TV4s inslag och matchsändningar i OBOS Damallsvenskan visar att jämfört med säsongen 2019 har antalet tittare ökat från totala 143,8 miljoner till 276,4 miljoner, en ökning med hela 92,2%. Det innebär att mediegenomslaget för OBOS Damallsvenskan under 2020 är riktigt starkt och det är nu endast drakarna SHL och Allsvenskan i fotboll på herrsidan som har starkare räckvidd i TV. Att OBOS Damallsvenskan dessutom tillhör de mest populära ligorna (26% av svenskarna är intresserade enligt UI:s senaste Sportnavigator) gör att rättigheten tillhör de vassaste i Sverige. 

Klart står att flera herrelitklubbar satsar på damelitverksamhet, av kommersiella skäl, sportslig utveckling och för att samhällsutvecklingen pekar mot ökat intresse för mer hållbara sponsorsåtagnade, samt för en ökad förståelse för kvinnors idrottande och lika värde.

Därtill ser vi också tydligt hur många internationella storklubbar investerar i damverksamhet vilket bidrar till en stark ökad konkurrens och kommersiellt intresse.

EFD:s mål står fast vilket är att jobba vidare och stärka svensk damelitfotboll ytterligare för att fortsätt vara en liga i världsklass.