Efter att regeringen beslutat om lättnader i publikrestriktionerna gällande covid-19 från och med 1 juni, kunde arenorna i Elitettan och OBOS Damallsvenskan efterlängtat släppa in åskådare till helgens matcher.

Upp till 500 personer får i detta första steg av lättnader besöka matcher. Ser man fortsatt positiva trender i smittläget kan det från 1 juli ökas till 3000 åskådare och i förlängningen ett eventuellt normalläge med full kapacitet från september.

Elitfotboll Dam har arbetat fram anpassade protokoll för genomförande av matcher som klubbarna jobbar efter. I dessa protokoll finns de viktiga förhållningsregler för hur klubbarna ska bete sig och agera för att arrangemanget ska vara så säkert som möjligt.

En av de som besökte läktare för att se match i Elitettan denna helg var kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind.

Tillsammans med sakkunnige Anders Lindell såg ministern matchen mellan BP och IK Uppsala Fotboll på Grimsta IP.

I samband med matchen träffade ministern klubbarna och Elitfotboll Dam som var på plats med Generalsekreterare Tomas Hoszek och Ordförande Annika Grälls.

BP:s Klubbchef Manuel Lindberg fick berätta om klubbens jämställdhetsarbete och från IK Uppsala Fotboll fick ministern en inblick i vikten av och hur man satsar på kvinnliga tränare av dess Ordförande Linda Zillén.

Elitfotboll Dam presenterade hur man jobbar med det omfattande hållbarhetsarbete som intresseorganisationen är inne i.

  Det är mycket kul och från oss inom fotbollen uppskattat att Idrottsministern väljer att på själva nationaldagen se damfotboll på plats här på Grimsta IP, säger EFDs Generalsekreterare Tomas Hoszek. – Det sänder en viktig signal till våra klubbar och till damidrotten i stort.

– Det är otroligt positivt att idrottsminister Amanda Lind väljer att besöka Elitfotboll dam och en av våra Elitettan matcher nu när vi får välkomna publik. Utifrån de samtal som vi haft under dagen så kan vi konstatera att det finns ett genuint intresse hos ministern för damelitfotboll och jämställdhet, Säger Annika Grälls, Ordförande i EFD.