30 dagar till premiär av Damallsvenskan och Elitettan! En tid på året som är en blandning av alla förberedelser och av förväntan vad som säsongen 2015 ska ge!

Som den traditionella tjuvstarten på säsongen tar FC Rosengård emot Linköpings FC i Supercupen på Malmö IP söndag den 15 mars. Damallsvenska segraren mot Cupenmästarna.

En vecka efter är det dags för nästa match för de två lagen. FC Rosengård möter regerande mästarna av UEFA Women’s Champions League (UWCL) VfL Wolfsburg i första kvartsfinalmatchen av årets upplaga av UWCL. Linköpings FC tar emot Bröndby IF på Linköpings Arena.Fantastiskt att två av de Damallsvenska lagen är med i toppen och slåss om att ta sig till finalen i Berlin den 14 maj.

Ser fram emot de kommande veckorna och vilken start på 2015.

FIFA anordnade för första gången ”Women’s football and leadership conference” i samband med den internationella kvinnodagen. Personer från olika nationsförbund,politiker, näringslivsidkare and organisationer var på plats Zürich. Bland annat var vi även där från EFD. Damallsvenskan är i dag en de topp tre högst rankade ligorna i Europa och vi har tillsammans med klubbarna sett över en strategi som ska se till att vi ska bibehålla den världsklass av liga som vi har. Vår utveckling berörs av nationella frågor men även internationella. En bra konferens där det gavs tid att diskutera damfotbollens utveckling inom olika områden.

I samband med konferensen tog jag del av material från FIFA. Bland annat ”FIFA Women’s Football Development programmes and guidelines 2015-2018″ samt en undersökning bland FIFAs medlemsnationer gällande damfotboll, FIFA Women’s Survey
Under ett av FIFAs prioriterade områden finns ”Competition and league development” vilket riktar sig mycket till de länder som inte i dagsläget har en befintlig organiserad liga. Det glädjer mig naturligtvis extra att FIFA:s ordförande Sepp Blatter i sitt inledningstal säger att det är av stor vikt att nationerna har ligor och inte endast landslagsverksamhet.
Dock blir jag lite bekymrad när jag läser i undersökningen att nationsförbunden inte har med leaguedevelopment som ett av de högst prioriterade områdena när FIFA har bett ange det. Jag ställer mig frågande till hur FIFA ska driva ett av sina prioriterade områden samtidigt som inte nationsförbunden, enligt undersöknigen, anser att det är prioriterat.

Tittar vi på de sex högst rankade länderna på FIFA:s ranking har i de 5 av de 6 länderna ( Tyskland, USA, Frankrike, Sverige och England) etablerade ligor och klubbar. ( Japan har liga och klubbverksamhet men har under senaste tiden genomgått förändringar och jag kan inte i uttala mig om ligans status i dagsläget)
Den verksamheten skapar tillsammans med förbundsverksamheten en bra plattform för såväl spelare och tränare att utvecklas. Genom ligor och klubbverksamhet ger vi också en tydligare dimension till att göra damfotboll mer professionell och visar framtidens stjärnor att damfotbollen kan bli deras yrke. Drygt 30 miljoner tjejer och kvinnor, vad vi vet, spelar fotboll världen runt och det är viktigt att vi för dem kan visa att du som tjej och kvinna kan göra din lek, talang, passion till ett yrke.

Samtidigt som BeNe-league ( Beligen och Hollands sammansatta liga som med godkännande av FIFA har varit under försök från 2012) anser jag att det är viktigt att se över arbetet med få fler starka och etablerade ligor.

Jag ställer frågan till ansvariga på FIFA.
I svaret tar de upp att 75% av de medlemsförbunden, som har svarat på undersökningen, har en ligaverksamhet. Dock är större delen av dessa ligor inte av professionell- eller semiprofessionell nivå. Totalt är det i dagsläget cirka 90 projekt på gång runt om i världen just under området.

Men det är viktigt att ha två arbeten igång samtidigt, stimulera de redan etablerade ligorna samt starta och komma igång med nya ligor. Stimuleras inte de redan etablerade ligorna efter deras i förutsättningar och frågeställningar kan de inte vara loket och kommer en dag tyvärr att stanna i utveckling.

Jag hoppas verkligen att medlemsförbunden omvärderar och lyfter upp ligautvecklingen till en högre prioritering. Om vi nu vill att vi har en mer professionell och utbredd verksamhet, hoppas jag verkligen att nationsförbunden omvärderar och lyfter upp ligautvecklingen till en högre prioritering.

/

I helgen tag jag mig till Stadshagen IP och Svenska Cupmatch mellan Djurgårdens IF DFF och Hammarby IF DFF och under söndagen bänkar jag mig framför Tv12 för att ta del av Supercupfinalen!

Linda Wijkström

Generalsekreterare