På fredagsförmiddagen den 24 mars deltog klubbarna i Elitettan och OBOS Damallsvenskan på Elitfotboll Dams (EFD) årsmöte. Ligaorganisationen presenterade ett positivt resultat för verksamhetsåret 2022, och klubbade elitdamfotbollens nya strategi för 2023 – 2027.

Årsmötet, som hölls i Solna, skedde under ledning av Svenska Fotbollförbundets förre ordförande Karl-Erik Nilsson. Förutom att EFDs ordförande Annika Grälls redogjorde för verksamhetsåret 2022 samt ekonomi så klubbade mötet också igenom en helt ny elitdamfotbollsstrategi för åren 2023-2027. Här följer en kort rapport från mötet:

Överskott 2022: 
EFD redovisade ett positivt resultat, som beslutades föras över i ny räkning för att fortsatt kunna investeras i verksamheten 2023. Nya partneravtal och ett nytt avtal med Viaplay för sändningsrättigheterna till OBOS Damallsvenskan bidrog också till en ökad omsättning 2022. 

Ny elitdamfotbollsstrategi: 
Årsmötet klubbade igenom den strategi som jobbats fram gemensamt av klubbarna under en längre tid: Strategi 2027: Professionell klubbutveckling och spelarutveckling i världsklass.

Strategins målområden är (utan inbördes ordning): 1. Attraktiv spelarmiljö, 2. Professionell och hållbar klubbutveckling, samt 3. Stärkt kommersiell utveckling. 

VP 2023:

Utifrån den nyklubbade EFD-strategin beslutade mötet också att fastställa verksamhetsplanen för 2023. EFD kommer under 2023 jobba med följande fokusområden:

Ekonomi: Organisation samt kommersiell utveckling kopplad till hållbarhetsarbete

Sportslig utveckling: Spelar- och ledarutveckling via certifieringsverktyget

Publik: Matchdagsintäkter drivet av publikrekrytering

Marknad och kommunikation: Intern och extern

Val: 
Mötet gick på valberedningens förslag och valdes om Lotti Billengren för ytterligare två år i styrelsen, samt nyval på Anders Billström (BK Häcken), Markus Nilsson (Hammarby IF) och Fredrik Stengarn (KIF Örebro DFF) för en tid om två år. 

Sedan tidigare sitter Annika Grälls som ordförande samt Patrik Andersson, Caroline Strand och Erika Nilsson – samtliga med ett år kvar på sina mandat. 

Ola Danhard (BP) valdes om som ordförande i valberedningen tillsammans med ledamoten Marianne Bogle (AIK), ny in i valberedningen valdes Lina Bertilsson (Eskilstuna United). 

Förutom ovan val gjordes också flera val till ligornas organisationsnämnd samt förbundets representatskap.

Avtackningar: 
Karl-Erik Nilsson tackades efter årsmötet av för både rollen som mötesordförande samt för åren som ordförande i SvFF. Dessutom tackades Sören Gustafsson, Johan Lindvall och Charlotta Nordenberg av för sina insatser i EFD-styrelsen.