Den 28 oktober 1978 samlades i Stockholm 40 representanter från 21 föreningar för att besluta en sammanslutning av föreningarna tillhörande det dåtida Allsvenska- och division 1 för damklubbfotbollen.
En första interimstyrelse valdes och fick följande utseende: Rune Bjerkesjö ( AIK )  valdes till ordförande samt Mats Ågren, Siv Jansson ( Hammarby IF )  , Göran Eklund, Ingemar Ståhl ( Jakobergs GOIF) , Marianne Mattsson  ( Bälinge IF ) och Inge Jönsson.

Redan 14 dagar senare samlades styrelsen för första mötet och beslutade bland annat att:
– tillskriva Svenska Fotbollförbundet om att få till stånd vissa ändringar i regelverket, som att få matchtiden till 2×45 minuter i likhet med herrfotbollen, önskemål om linjemän i division 2.
-anställa en heltidsanställd utbildningsledare tillika förbundskapten som även borde arbeta med flickfotbollens utveckling.
– ersättning till spelare när dessa representerar Sverige i landskampssammanhang

1979 hölls det första årsmötet i Solna i Stockholm med 40 närvarande.
Styrelsen valdes enligt följande personer: Rune Bjerkesjö (AIK) , ordförande. Ledamöter: Ingemar Ståhl ( Jakobsbergs GOIF ) Britt Inger Kjellman ( Öxabäcks IF ) Alf Forsberg ( Furunäs/ Bullmarks IK samt Ingegerd Asp ( Ronna BK) . Ledamöter på ett år: Marianne Mattsson ( Bälinge IF) , Siv Jansson ( Hammarby IF ) Kenneth Lagerstedt ( Malmö FF) och Ulf Hallberg ( Sunnanå SK).

Några av frågorna som behandlades de första åren var att EFD bland annat 1979 tillskrev SvFF att Svenska Cupen skulle instiftas för damer, detta utan ekonomiska krav endast administrativa. SvFF svarade med att denna kapacitet finns inte och det fick vänta.
Tidigt inledde EFD ett samarbete med Tipstjänst ( dagens Svenska Spel) via SvFF som stöttade såväl organisationen som föreningarna.

I början av 80-talet inleddes diskussion i SvFF: styrelse om kvinnlig representation. EFD tillfrågas om namn och beslutar att föreslå Siv Karlsson, Smålands FF samt Britt-Inger Kjellman EFD. Dock dröjer det ett antal år till första kvinnliga representanten i FS.

Vid 1980 års representantskap och 1981 motionerar EFD om att endast inför en serie som högsta nivå men får dock inget gehör.

Så här fortsätter historien om intresseorganisationen som i 40 år har drivit damfotbollens frågor! Senaste åren har EFD haft ett fokus med klubbarna på att kommersialisera serierna och inte minst efter 2013 års överenskommelse med SvFF att vara den parten har bland annat ett ökat intresse ökat för ligan.
Det är många frågor som EFD tidigt var ute med att beröra som också har blivit verklighet tillsammans med starka klubbar i ryggen. Nationellt som internationellt. Vissa har tagit kort tid och andra mycket längre tid.

Under november kommer vi att publicera en sammanfattning av dessa 40-år på vår hemsida i en samlad PDF för er som vill läsa mer.

Några av styrelsemedlemmarna: 
Nils- Olof Anderson, 29 år varv 6 år som ordförande 22 som kassör och tillika vice ordförande
Susanne Erlandsson, 15 år varav 13 år som ordförande
Ing-Britt Lindberg., 14 varav 12 som sekreterare
Lena Wallgren, 14 varav 1 som ordförande och 2 sekreterare
Elisabeth Stensson, 12 varav 10 som kassör,
Lars Åke Lindblom, 12 år
Kjell Bergvall, 10 varav 5 som ordförande
Per Darnell 10 varav 4 som ordförande
Sören Gustafsson, 10 år varav 3 som vice ordförande
Annika Grälls, 9 år varav 3 som ordförande

Generalsekretare:
Ann-Louise Ebberstein 1999-2001
Ulf Bergquist 2001- 2006
Sara Jöngren 2006 – 2011
Linda Wijkström 2011-