Vilket mästerskap vi har haft denna sommar, som kröns med ett VM brons samt att vårt landslag blir rankat etta i världen! För första gången så ger prestationer på plan även betalt för kvinnliga spelare – äntligen!

Ingen föds till stjärna, utan bakom varje framgång ligger ett hårt och målmedvetet arbete – av spelare, av klubbar och förbund. Att få förutsättningar som bra och utbildade ledare, träningstider, övningar som skapar utveckling och stimulerande matchmiljöer. Att ta till sig forskning och beprövad erfarenhet. Inom EFD, dvs klubbarna i OBOS Damallsvenskan, Elitettan och våra gemensamma funktioner har vi långsiktigt arbetat med certifiering som ett verktyg att mäta och förbättra den dagliga miljön för spelarna, både redan etablerade och kommande elitspelare. Genom Svenska Spel F 17, numera F 19 har vi kunnat ha en balanserad och utvecklande matchmiljö för att underlätta klivet från juniorspelare till elitspelare. Alla våra landslagsstjärnor spelar eller har spelat i någon av våra ligor.

Genom att kunna erbjuda positiv utveckling har spelare som lockats till nya klubbar i Europa stannat kvar hos oss lite längre. Något som bidragit till att fler blir startspelare i sina nya klubbar, oavsett om det är FC Barcelona eller Arsenal FC. Att de just blir startspelare och får fortsatt god matchning bidrar till landslagets framgångar. Under VM gjordes en sammanställning om vilka tio klubbar som hade flest spelare i semifinalerna. Bland de tio fanns givetvis FC Barcelona, Manchester City, Real Madrid, men också tre svenska klubbar; BK Häcken, Vittsjö GIK och Hammarby IF! Lägg där till att även Linköping FC, IFK Norrköping, Kristianstads DFF, Piteå IF, IFK Kalmar, FC Rosengård och KIF Örebro hade med spelare i årets VM. 

Nu är det inte bara vi själva som tycker att jobbet på hemmaplan är bra. UEFA gjorde en benchmark över de åtta högst rankade ligorna i Europa. Vi är en av dem och vi sticker ut på ett positivt sätt, när det gäller just spelarutveckling och är en av de absolut bästa, nu.

Men konkurrensen ökar i samband med att fler internationella storklubbar liksom nationsförbund investerar hårt i damfotbollen. UEFA konstatera i samma rapport att tillväxten i damligorna kommer att sexdubblas under kommande åren. Få andra branscher kan mäta sig med den tillväxten, men som all tillväxt kommer det att skifta mellan olika länder och ligor. Det är vanligtvis lättare att jobba sig upp till en position än att behålla densamma. Men vi antog den utmaningen när vi klubbade vår nya gemensamma EFD-strategi i våras – att till 2027 jobba för en klubb- och spelarutveckling i världsklass!

Våra ligor erbjuder en tydlig framtidstro genom att erbjuda framtiden redan idag. Med en utvecklingsfokuserad sport fylld av talanger, blivande stjärnor och nuvarande stjärnor på planen samt stor samhällsnytta och affärsmässighet runt omkring. Vi bygger vidare på det djupa engagemang som går tillbaka till elitdamfotbollens gryning. Mer än 90 minuter fotboll ligger i vårt DNA. Det handlar om att ta ansvar. Det handlar om att vi tillsammans tar tillvara på möjligheterna – för att det är smart, för att det bidrar till ett bättre samhälle och för att de fotbollsspelande tjejerna förtjänar det. 

Annika Grälls

Ordförande EFD