ÅRETS MÅLVAKT

Anna Tamminen, Hammarby IF

Redan i fjol växte den finländska målvakten ut till en matchvinnare för sitt Hammarby. I år har hon, trots problem med en axel, hållit nollan längre än någon annan i den högsta serien på damsidan. Tamminen är reflexsnabb, stark i höjdspelet och har ett fint tillslag. Det är inte konstigt att finländskan växt ut till en publikfavorit på Kanalplan. Övriga nominerade var Samantha Murphy, Piteå IF, och Jennifer Falk, BK Häcken.

ÅRETS BACK

Josefine Rybrink, BK Häcken

En ledare i backlinjen som dessutom fått axla rollen som lagkapten stora delar av säsongen. Rybrink har vuxit med ansvaret och är en framtida landslagsback. Beskrivs av motståndare som en av de tuffare att möta på grund av hennes trygghet och lugn med bollen. En spelare som gör det oväntade även i pressade lägen.

ÅRETS MITTFÄLTARE

Yuka Momiki, Linköpings FC

Den japanska mittfältaren har med sin bländande teknik runnit igenom de allsvenska försvaren i år. Med sin fina vänsterfot har hon inte bara smekt in frisparkar direkt i mål utan hon har också hittat fram med avgörande passningar. Övriga nominerade var Cornelia Kapocs, Linköpings FC, och Julia Roddar, Hammarby IF.

ÅRETS ANFALLARE

Madelen Janogy, Hammarby IF

De stora matchernas spelare. När allt ska avgöras är det Madelen Janogy som håller sig framme. Har förbättrat sitt spel i boxen de senaste åren och har en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tid. En pådrivare som alltid går ut och spelar med mod. Vann i tuff konkurrens mot Rosa Kafaji och Anam Imo.

ÅRETS TRÄNARE

Pablo Piñones-Arce, Hammarby IF

Pablo Piñones-Arce har varit med och byggt de Hammarby från Elitettan till SM-guld genom att ingjuta mod i sina spelare och sätta ett grundspel som både spelare och publik uppskattar. Både unga och gamla stjärnor har utvecklats under hans ledarskap och förmågan att se människan bakom spelaren har hyllats både en och två gånger.

Cathinka Tandberg, Linköpings FC 

Att man knappt har reflekterat över att Linköping tappade seriens bästa anfallare efter säsongen i fjol säger det mesta. Tandberg kom till LFC med förhoppningar om speltid men har varit gjuten i elvan. 19-åringen är en centralpunkt i Linköpings anfallsspel och bidrar både med sitt targetspel och sitt vältajmade djupledsspel. Skytteligavinnaren svarade för 19 mål. Övriga nominerade var Ellen Wangerheim, Hammarby IF, och My Cato, IFK Norrköping.

DAMALLSVENSKANS MVP

Anna Tamminen, Hammarby IF

SM-guld, årets målvakt och hela ligans MVP. Det blev storslam för Anna Tamminen på galan. Finländskan, som själv var på plats, var glad över utnämningen.

– Det här var något jag inte hade förväntat mig, säger hon.

Övriga nominerade var Yuka Momiki, Linköpings FC, och Josefine Rybrink, BK Häcken.

UNGDOMARNAS PRIS

Thea Birgerud, Växjö DFF

Ett flicklag i ligans alla klubbar fick nominera en kandidat vardera till ungdomarnas pris. Fotbollsspelande tjejer runt om i landet fick sedan rösta på sin favorit. Växjös 24-åriga försvarare Thea Birgerud är 2023 års-ungdomsfavorit. Dessutom prisades klubben med 10000 kronor från OBOS.

– Jag är oerhört stolt. Det är en ära, säger hon själv.

ÅRETS MÅL

Matilda Vinberg, Hammarby IF

Efter en omröstning på Sportbladet.se drog Hammarbyspelaren det längsta strået i duell mot BK Häckens Rosa Kafaji och Djurgårdens Alice Bergström.

SPORTBLADETS HEDERSPRIS

Madelen Janogy, Hammarby IF

Madelen Janogy har visat styrka och mod genom att våga prata öppet om psykisk ohälsa. För det prisades hon på Damallsvenskas Bästa under måndagen då hon fick ta emot Sportbladets Hederspris.