Hammarby har landets bästa F19-lag. Det står klart efter att laget besegrat de regerande mästarna, Umeå IK, i dagens final i Svenska Spel F19 på Malmö IP. Trots tidigt underläge vände man och vann med 3-1. Tidigare på förmiddagen vann Brommapojkarna bronsmatchen mot BK Häcken.

Efter en lång säsong väntade slutspel i Svenska Spel F19 i Malmö för de fyra bästa lagen i Svenska Spel F19. Slutspelet inleddes med två semifinaler där de regerande mästarna Umeå IK besegrade BP med 2-1 mot Brommapojkarna och Hammarby gick segrande ur kampen med BK Häcken med 5-3. På söndagen väntade medaljmatcherna där dagen inleddes med en spännande bronsmatch.

BP tar emot bronset av Svenska spels Lina Östman och EFD generalsekreterare Tomas Hoszek

Bronset till BP

Först ut i ett blåsigt Malmö var bronsmatchen där BP ställdes mot Häcken. Trots att Häcken skapade flertal målchanser och såg hungriga ut, framför allt i den första halvleken, var det BP som var det starkare laget. Efter ett ledningsmål efter tumult på en hörna blev övertaget allt mer tydligt för BP. Slutresultatet skrevs till 3-0 efter mål av Tuva Norell, Alice Bååthe och Klara Bengtsson.

BPs Gabriella Potamitis, Fatim Bangus och Tuva Thulin jublar efter bronsmatchen i Svenska Spel F19 Slutspel 2023 mellan Brommapojkarna och Häcken

Efter förlusten i fredags mot Umeå var vi väldigt besvikna men vi använder den besvikelsen och förlusten som motivation för att kunna vinna här idag och vi är väldigt glada och stolta över det. Vi vinner för att vi jobbar på och kämpar som ett lag, tillsammans, sa BP:s målskytt, Alice Bååthe, i en intervju med Expressen efter bronsmatchen.

Hammarbys och Umeås spelare inför finalen i Svenska Spel F19 Slutspel 2023 mellan Umeå och Hammarby den 19 november 2023 i Malmö.

Bajen besegrade regerande mästare

En kort stund efter BP:s firande av bronset blåstes finalmatchen igång. På plan stod de regerande mästarna Umeå, som vunnit guld i Svenska Spel F19 två år i rad, och Hammarby, med flera talanger som fått speltid i seniorlaget som bara förra veckan vann SM-guld. Och trots en riktig smakstart från Umeå med mål av Inez Amcoff efter fyra minuter tog Bajen över såväl taktpinnen som ledningen och kunde så småningom, efter mål av Sonja Windahl, Lykke Ihrfelt, fastställa slutresultatet till 3-1 och därmed följa upp vinsten i Damallsvenskan med ännu ett guld. Lagkaptenen Julia Krantz försökte uttrycka sina känslor efter finalen:

Hammarbys Elli Tsilichristos jublar efter finalen

Jag har inga ord. Vi har drömt och har kämpat så länge för det här och jag tycker att vi vinner helt rättvist här idag. Vi ger aldrig upp utan spelar vårt spel och följer vår egna plan, sa Krantz till Expressen i en intervju efter matchen

Svenska Spel F19

Svenska Spel F19 är en nationell serie anordnad av Elitfotboll Dam (EFD) för föreningar vars representationslag deltar i OBOS Damallsvenskan eller Elitettan. Under vårsäsongen är serien uppdelad i två serier baserat på geografi – en i norr och en i söder. Efter vårsäsongen görs sedan serierna om, baserat på resultat, och delas upp i en A-serie och en B-serie. Lagen i A-serien tävlar om fyra slutspelsplatser. Dessa gick i år till Hammarby, Brommapojkarna, Umeå IK samt BK Häcken.

Hammarbys spelare ställer upp för en lagbild inför finalen i Svenska Spel F19 Slutspel 2023 mellan Umeå och Hammarby den 19 november 2023 i Malmö.