På måndagskvällen ska de bästa spelarna och ledarna från säsongen utses i Sportbladets gala OBOS Damallsvenskans Bästa. Du ser den hos Sportbladet med start 19.00


Här är alla nominerade. Förutom priserna nedtill ska Årets Mål och Ungdomarnas Pris utses.

ÅRETS MÅLVAKT

Jennifer Falk, BK Häcken

Med sina blixtsnabba reflexer och rekordstarka 18 hållna nollor har Jennifer Falk varit en starkt bidragande faktor till Häckens fina säsong. Den spelskickliga målvakten används ofta som en extra utespelare och styr och ställer från sin position mellan stolparna.

Anna Tamminen, Hammarby

Redan i fjol växte målvakten ut till en matchvinnare för sitt Hammarby. I år har hon, trots problem med en axel, hållit nollan längre än någon annan i den högsta serien på damsidan. Tamminen är reflexsnabb, stark i höjdspelet och har ett fint tillslag. Det är inte konstigt att finländskan växt ut till en publikfavorit på Kanalplan.

Samantha Murphy, Piteå IF

Amerikanskan har klivit in i serien med pondus. Hon äger sitt straffområde och dominerar på planen. Hon är dessutom ett vapen i uppbyggnadsfasen med sina långa utsparkar. Murphy styr och ställer uppe i Norrbotten och har räddat poäng för Piteå gång efter annan.

ÅRETS BACK

Josefine Rybrink, BK Häcken

En ledare i backlinjen som dessutom fått axla rollen som lagkapten stora delar av säsongen. Rybrink har vuxit med ansvaret och är en framtida landslagsback. Beskrivs av motståndare som en av de tuffare att möta på grund av hennes trygghet och lugn med bollen. En spelare som gör det oväntade även i pressade lägen.

Simone Boye Sörensen, Hammarby

Den danska mittbacken klev in med pondus redan förra sommaren men har växt ut till en naturlig ledare i försvaret. Det har märkts tydligt när Boye saknats. En ledare, en bollvinnare och med sitt starka huvudspel även en målskytt.

Emma Östlund, Linköpings FC

Fick den till synes tuffa uppgiften att fylla Nilla Fischers skor, men har gjort det med bravur. Balanserad och lugn i sina aktioner trots sin unga ålder. Har under året visat prov på sin spelförståelse och placeringssäker som få.

ÅRETS MITTFÄLTARE

Yuka Momiki, Linköpings FC

Den japanska mittfältaren har med sin bländande teknik runnit igenom de allsvenska försvaren i år. Med sin fina vänsterfot har hon inte bara smekt in frisparkar direkt i mål utan hon har också hittat fram med avgörande passningar.

Julia Roddar, Hammarby

Nyförvärvet har klivit in och vägt tungt på svenska mästarinnornas mittfält. 31-åringen är en grovjobbare som aldrig viker undan för en duell, ger alltid det där lilla extra och täcker upp ytor så att de offensiva krafterna i laget kan tänka på sitt.

Cornelia Kapocs, Linköpings FC

Har skrämt slag på många försvarare under året som gått med sina löpningar in i box och hennes blick för mål. 23-åringen gillar att ligga och lura framför backlinjen och utmana sina motståndare men även hota i djupled. Kapocs har gjort sin bästa säsong hittills och var snubblande nära att ta hem skytteligasegern.

ÅRETS FORWARD

Anam Imo, Piteå IF

Den 22-åriga nigerianskan har gång efter annan visat vägen för Piteå och är en av de stora anledningarna till att norrbottningarna slutar på en fjärde plats. Har tack vare återkommande speltid och en frisk och fräsch kropp fått ett rejält genombrott i år och gjort mål på det mesta.

Madelen Janogy, Hammarby

De stora matchernas kvinna. När allt ska avgöras är det Madelen Janogy som håller sig framme. Har förbättrat sitt spel i boxen de senaste åren och har en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tid. En pådrivare som alltid går ut och spelar med mod.

Rosa Kafaji, BK Häcken

Hon hade redan tekniken och blicken för spelet, efter ett år i gymmet har hon nu även fysiken. Kafaji har kommit tillbaka med dunder och brak efter det tunga benbrottet och talangen har radat upp drömmål den här säsongen. Om hon inte fintat upp motståndarna på läktaren eller dundrat in bollen bakom en målvakt som knappt hunnit blinka så kanske hon bara har skruvat en hörna direkt i mål.

ÅRETS GENOMBROTT

Ellen Wangerheim, Hammarby

Den blott 19 år gamla anfallaren har gjort en näst intill osannolik comeback efter sin tuffa korsbandsskada genom att ta en given startplats i ett lag med hård konkurrens. Wangerheim har inte bara tagit plats utan även gjort stora avtryck i Hammarbys offensiv. Med sin placeringsförmåga och tekniska skicklighet är hon en trygg punkt att söka för sina medspelare och hon hittar ytor som ingen annan ser.

My Cato, IFK Norrköping

Vägen hit må ha varit lite krokig men nu står hon här, 21 år ung och lagkapten i damallsvenskan. My Cato har spelat varje match för sitt IFK Norrköping och lett laget både på och utanför planen. Hon har en extremt hög lägsta nivå och bidrar alltid med sitt fina presspel och sin enorma löpkapacitet. 21-åringen är skicklig på att driva boll och komma till avslut och starkt bidragande till att nykomlingarna gjort en stark debutsäsong i damallsvenskan.

Cathinka Tandberg, Linköpings FC

Att man knappt har reflekterat över att Linköping tappade seriens bästa forward efter säsongen i fjol säger det mesta. Tandberg kom till LFC med förhoppningar om speltid men har varit gjuten i elvan. 19-åringen är en centralpunkt i Linköpings anfallsspel och bidrar både med sitt targetspel och sitt vältajmade djupledsspel. Norskan har en pondus och fysik som imponerar och hon är fruktad i motståndarnas straffområde.

ÅRETS TRÄNARE

Pablo Piñones-Arce, Hammarby Pablo Piñones-Arce har varit med och byggt de Hammarby från Elitettan till SM-guld genom att ingjuta mod i sina spelare och sätta ett grundspel som både spelare och publik uppskattar. Både unga och gamla stjärnor har utvecklats under hans ledarskap och förmågan att se människan bakom spelaren har hyllats både en och två gånger.

Robert Vilahamn, BK Häcken

Robert Vilahamn gjorde Häcken till ett av Sveriges bästa lag genom att skruva på detaljer, ge spelare stort förtroende och sätta en tydlig spelidé. Han lyckades med konststycket att både bygga en extrem solid defensiv och ett effektivt anfallsspel vilket gjorde att Häcken ledde serien stort innan VM-uppehållet.

Stellan Carlsson, Piteå IF

Stellan Carlsson är tränaren som kan trolla med små medel. Han vet hur man får ut maximalt av sin trupp och frågan är om de rentav är de som har tagit flest poäng till lägst budget? Ett Piteå lett av Stellan Carlsson är alltid otroligt svåra att möta med sitt välorganiserade spel.

ÅRETS MVP

Anna Tamminen, Hammarby

Anna Tamminen har växt ut till en finsk mur i Hammarbykassen. Hon nådde sitt mål med 13 hållna nollor men hon har stått för betydligt fler matchavgörande räddningar än så. Har lyst av självförtroende hela säsongen och en väldigt starkt bidragande anledning till varför det var Hammarby som till slut fick lyfta Kronprinsessan Victorias pokal.

Yuka Momiki, Linköpings FC

När Linköping blåser på full fart framåt är det få som kan stå emot och Yuka Momiki är kreatören i seriens främsta offensiv. Japanskan visar alltid prov på teknisk brilanjs och har en otrolig touch vilket gjort henne till en publikfavorit i Östergötland. Med en spelförståelse av högsta klass har Momiki dessutom förmågan att göra de som spela runt omkring henne bättre.

Josefine Rybrink, BK Häcken

Josefine Rybrink är en del av Häckens ryggrad. Solid i defensiven men även en mycket skicklig passningsspelare som styr spelet från sin mittbacksposition. Har vuxit ut till en ledare som visar vägen, inte lägger några fingrar emellan och gör sina medspelare bra.